Stieg Larsson

Fra KrimiWiki
Version fra 27. sep 2010, 14:28 af Nanna (diskussion | bidrag) Nanna (diskussion | bidrag)

(forskel) ←Ældre version | se nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: Navigation, Søgning

Stieg Larsson, 1954-2004, var svensk forfatter, redaktør og journalist. Larsson var en af de absolut bedre svenske forfattere, men desværre afdød, før forfatterskabet rigtig kom igang. Der er indtil nu udgivet 3 bøger om Mikael Blomkvist og Lisbeth Salander, kaldet Millennium-trilogien efter det tidsskrift, Mikael Blomkvist arbejder på er og er medejer af. Stieg Larsson fik i 2006 Det Skandinaviske Kriminalselskabs pris, Glasnøglen, for den sidste roman i Millenniumtrilogien Luftkastellet der blev sprængt (2008). For den første i serien Mænd der hader kvinder fik han samme pris. Det er kun sket én gang tidligere, at en forfatter har fået prisen to gange.

Millennium-trilogien er en salgssucces, som kun sjældent ses i Skandinavien. Der er solgt mere end 40. mio. eksemplarer af bøgerne på verdensplan. Også i Danmark er Larssons succes enorm. Stieg Larsson og hans figurer, i særlig grad grad Lisbeth Salander, er blevet et brand og er kendte navne, selv for de få, der hverken har læst bøgerne eller set filmene.

Mænd der hader kvinder blev i 2009 filmatiseret med Noomi Rapace i rollen som Lisbeth Salander og Michael Nyquist i rollen som Mikael Blomkvist. Filmen er instrueret af Niels Arden Oplev. Filmatiseringerne af de to efterfølgende bind i serien var i første omgang kun beregnet til tv, men da den første film fik en overvældende succes, blev disse to også klippet til biograffilm. En amerikansk udgave af filmene er på vej - med Daniel Craig i rollen som Blomkvist.


Millenniumtrilogien består af