Maj Sjöwall

Fra KrimiWiki
Skift til: Navigation, Søgning

Maj Sjöwall er en svensk forfatter (født 1935). Sammen med Per Wahlöö skrev Sjöwall ti romaner i serien Roman om en forbrydelse der har været skoledannende for den skandinaviske krimi lige siden. Sjöwall og Wahlöös indflydelse på krimigenren kan næppe overvurderes.

Roman om en forbrydelse

Forfatterparret oversatte den amerikanske forfatter Ed McBain til svensk. De valgte at bruge hans ide om et efterforskerkollektiv, bestående af forskellige mennesketyper, fremfor at have en enkeltstående detetiv, da de selv besluttede at skrive deres krimier.

Første bind i romansuiten udkom i 1965. Her introduceres læseren til kriminalkommissær Martin Beck, der er en melankolsk mand med ondt i maven, ægteskabet og livet som sådan. Udover Beck møder læseren hans nærmeste kolleger i Stockholms politi samt nogle af de mere almindelige - og langt fra dygtige - politifolk på gaden. I modsætning til mange andre forfattere, der forsøgte sig med politikollektivet, benyttede Sjöwall og Wahlöö sig af det i en grad, så der er romaner, hvor Beck bestemt ikke er den centrale hovedperson.

Den sidste roman i serien udkom i 1975, og de to forfattere havde med deres store romanprojekt beskrevet en turbulent tid i den svenske historie, og de havde sat nye standarder for krimigenren, ikke bare i Sverige, men i store dele af verden.

Det politiske projekt

Roman om en forbrydelse var for en stor del et politisk projekt. Forfatterne ønskede at udstille det socialdemokratiske velfærdssamfunds fallit - og politiets problematiske rolle i samfundet. Som serien skrider frem, bliver romanerne mere og mere direkte politiske, for til sidst at ende i det næsten farceagtige i det afsluttende bind, Terroristerne. Forfatterne lagde aldrig skjul på deres politiske dagsorden, men romanerne opnåede en kolossal popularitet, der rakte over alle politiske skel.

Betydning for krimigenren

Som nævnt kan man nærmest ikke overvurdere, hvor meget Sjöwall/Wahlöo har betydet for krimigenren. Stort set alle skandinaviske krimiforfattere har ladet sig inspirere af Roman om en forbrydelse - i mere eller mindre direkte grad. (Også mange f.eks. engelsksprogede forfattere nævner Sjöwall og Wahlöö blandt deres inspirationskilder.) Først og fremmest er det samfundskritiske aspekt uhyre fremtrædende i den skandinaviske krimi, men også den melankolske, ensomme kriminalkommissær Beck har været forbillede for mange fiktive politimænd siden hen.

Serien

  • Roseanna (1966)
  • Manden som gik op i røg (1967)
  • Manden på altanen (1967)
  • Den grinende strisser (1969)
  • Brandbilen som forsvandt (1970)
  • Strisser, strisser (1971)
  • Den afskyelige mand (1972)
  • Det lukkede rum (1973)
  • Politimorderen (1974)
  • Terroristerne (1975)